Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.09.2017 21:28 - ЗА УМНИТЕ И ГЛУПЦИТЕ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3110 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 21.01.2022 22:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                 ЗА УМНИТЕ И ГЛУПЦИТЕ

                                               Автор: Виктор Кордон

          „Змията, която не може да смени кожата си, трябва да умре. По същия начин умовете, които не са способни да променят мнението си, престават да бъдат умове”.                                                        
                                                    Фридрих Ницше

 

            „Не може да бъде философ този, който не си променя мнението”. Когато за първи път прочетох тази мисъл на Ницше (която цитирам по памет) в негово произведение, чието заглавие не си спомням, аз бях все още юноша и вероятно младостта и неопитността не ми позволиха да я разбера тогава. Това не означава, че съм съгласен с всичко, казано от него, и че той непременно е винаги прав. Но след години, когато натрупах повече опит и знания, осъзнах верността и смисъла на неговата идея, които се състоят в следното.

Всеки от нас си изгражда някаква представа за случващото се около него и за света като цяло на базата на информацията, с която разполага в дадения момент. Нерядко обаче, тази информация е твърде оскъдна, а понякога е дори и подвеждаща, поради което и мнението, което сме си създали, може да се разминава с реалността. Никой, дори и най-умният човек, не е застрахован от такива грешки. Тогава каква и къде е разликата между умните и глупавите, след като и едните, и другите могат да сбъркат в преценката си?

           Всъщност различието между тях се състои не в безгрешността на умните, защото напълно безгрешни хора няма, а в реакциите им при установяване на грешките. Какво означава това?

            Ако се случи така, че след време се появят нови факти, които противоречат и дори опровергават мирогледа, който сме си изградили, глупците и умните ще реагират по напълно различен начи. Първите ще игнорират новите факти, ще ги отрекат или дори ще ги подменят или променят, за да ги нагодят към старите си представи. Тоест, те няма да променят мнението си и ще останат на своята предишна позиция.

             Умните обаче, ще разберат, че новите данни доказват погрешността на досегашното им становище. Това ще ги накара да променят мнението си според фактите, за разлика от глупците, които променят фактите според представите си.

             Горното ни показва правилността на мисълта на Ницше, че само този, който променя мнението си в съответствие с новите разкрития, може да бъде философ, т.е. да мисли. С известни уговорки можем да приведем в подкрепа на тази теза мисълта на Конфуций „Не се променят само най-мъдрите и най-глупавите”. Това все пак може да се отнася само за един идеален черно-бял свят, в който мъдрите са съвършено мъдри, а глупавите – съвършено глупави. В реалния живот дори и най-мъдрите са били млади и съответно са им липсвали познания и опит, на които се основава мъдростта. Тоест, в младостта си те не биха могли да бъдат мъдри и следователно са правили грешки. А това, че са станали мъдри означава, че са се поучили от грешките си, т.е. променили са се. Но дори и с цялата си мъдрост мъдрият също не е безгрешен, защото непогрешимостта е присъща само на Бог (ако той съществува).

            Единственият начин човек да не сгреши е да не прави нищо. Но пък това е може би най-голямата грешка, защото човекът е човек, само когато мисли и действа, и то като разумно човешко същество, а не когато перманентно бездейства. А това неминуемо означава и да греши. Ала грешките са нещо съвсем естествено и никой не може да ги избегне, щом извършва някаква умствена или физическа дейност. Важното обаче е да си вземе нужните поуки от тях и да не ги повтаря, защото „Всеки може да сгреши, но само глупакът упорства в грешката си („Cujusvis hominis est errare; nullius, nisi insipientis in errore perseverare”. Cicero). Само глупавите продължават да вършат едни и същи грешки и не променят мисленето и поведението си, въпреки че фактите и житейската логика ги опровергават и предупреждават (Глупав е този човек, който никога не променя своето мнение”. Уинстън Чърчил)

             И така, стигаме накрая до извода, че умният е такъв, не защото не греши, а защото се учи от грешките си и адаптира разбиранията си съобразно променящата се информация. Глупецът, обратно, отказва да се съобрази с новите данни и продължава да живее в удобния свят на своето невежество, в който нещата са подредени не според природните закони, а според неговите желания и пристрастия. Следователно разликата между глупавите и умните е в това, че когато фактите се разминават с представите, глупавите променят фактите според представите си, а умните – представите си според фактите!

 



Гласувай:
9



1. getmans1 - https://www.24chasa.bg/Article/300392
19.09.2017 22:27
Исках да проверя в нета цитата защото ми е познат но попаднах на това /в заглавието/ и ми щтукна нещо в главата "Някои говната си ще ядат но няма да се променят.". Грубо звучи като изказ да, но пък ни е проблем вече 28 години.
Каква е разликата между тази змия и човека ограничил се в тясното пространство едисвено на собствения си мироглед, никаква?!
цитирай
2. kordon - до getmans1
19.09.2017 23:15
Непроменящият се, бетоноглавият човек е проблем не само на прехода ни, той е бил проблем на всички общества и епохи. Но може би у нас такива индивиди наистина са малко повече...
цитирай
3. batogo - !!!:)))
20.09.2017 06:36
Бетоноглавите у нас са доста повече и все още се множат... Явно тук има благоприятна среда за тях.
цитирай
4. zaw12929 - Вие пишете умни статии, но също не ...
20.09.2017 07:09
Вие пишете умни статии, но също не променяте разбиранията си за съдбата на България- въпреки, че от обстоятелствата, които ни представяше Запада 89 г и днес няма нищо общо от социална държава се превърнахме в колония от която иоизточват ресурси и хора, разрушиха икономиката с "приятелски предложения- измама" глупци в България има - те се оказаха алчни глупаци- натикаха ни в блатото, на унищожението. Вие ?! Къде заставате- на чужди интереси проводник, изпълнител на ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА ВСЕ ОТБОР УМНИЦИ ИЛИ..

умният е такъв, не защото не греши, а защото се учи от грешките си и адаптира разбиранията си съобразно променящата се информация. Глупецът, обратно, отказва да се съобрази с новите данни и продължава да живее в удобния свят на своето невежество,
цитирай
5. wonder - Мъдър си ти. . . С желязна логика и ...
20.09.2017 17:50
Мъдър си ти... С желязна логика и правилен светоглед.
"Глупците променят фактите според представите си." - Колко познато и често срещано явление.
Бих добавила към коктейла от философски мисли и тази на Оскар Уайлд: "Глупости правят умните хора, за останалите си е ежедневие."

цитирай
6. kordon - до zaw
20.09.2017 23:08
Аз не смятам, че съм безгрешен, което означава, че е възможно да сте прав. Но ако смятате, че е така, постарайте се да го докажете! Ще се радвам да ми посочите грешките ми, за да мога да си взема поука от тях.
цитирай
7. kordon - до wonder
20.09.2017 23:17
Благодаря ти!
Ако наистина съм мъдър (дано да е така, но аз винаги се съмнявам във всичко), то мъдростта ми е краен резултат от безкрайна поредица от грешки. Или поне при мен е така. Но мъдростта ми се намира все още в стадий на развитие, защото продължавам да се уча, тоест да греша. Но след като продължавам да греша, мъдър ли съм тогава?
Това е малка шега...
Бъди здрава и благодаря за добрите думи!
цитирай
8. rosboz - Поздравлиния !
11.05.2021 14:05
Поздравлиния !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843860
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285